Noqbox title
Nogbox Content
De gezelligste LAN-party in de regio Arnhem/Nijmegen
Next: Wake-up On LAN 41 : 3-4-5 mei 2024

Over wol

Wat is Wake-up On LAN?

Wake-up on LAN (kort: WOL) is een LAN-party in de regio Arnhem/Nijmegen. Als je wil weten wat een LANparty precies is: dit wikipedia artikel geeft een goede uitleg.

Het concept van de Wake-up On LAN parties

is op de eerste plaats gericht op gezelligheid. We organiseren regelmatig een BBQ of maken we een kampvuur. Vroeger werd wel eens de term 'freelanners' gebruikt om de doelgroep aan te geven waar WOL zich op richt. Als je een die-hard gamer bent, en op zoek bent naar competitie, is WOL misschien niet de juiste plek voor jou. WOL verzorgt op de parties altijd zelf de catering zolang dat mogelijk is. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen erg laag zullen liggen en bezoekers hun eigen eten en drinken mee mogen nemen.

Wie zijn de mensen achter Wake-up On LAN?

De crew bestaat momenteel uit:

  • Martin Schimmel aka. ONOK
  • Ivo van Beek aka. Sorcerer
  • Thijs van Wijk aka. Hoempapaa
  • Mark Blom aka. Darkie
  • Stijn Spijker aka. _elmo_
  • Gert-jan van Dijk aka. Summetje
  • Bas van Daalen aka. Warlock
  • Micky Scheltens aka. Izamito

 

Contact informatie

Het makkelijkst kom je in contact met de crew via het berichtensysteem op de site. Ook kun je ons een berichtje sturen op facebook. We zitten ook op Discord. Mailen mag ook: onokje at gmail.com.

Historie

Wake-up On LAN 0.25

Voordat WOL echt bestond als LANparty organisatie, waren de meesten van ons al bezig met het organiseren van kleine LAN-parties. Na uiteraard een paar thuis-lans gedaan te hebben, wilden we het een keer groter aanpakken. In cafe Vogue in Elst werd door ONOK een zaaltje gehuurd (ergens rond 2000/2001). We hebben daar met een man of 10 de eerste echte LAN-party gehouden. We hadden een 8-poorts 100mbit netwerk hub (nee, nog geen switch). Voor de meesten van ons was het de eerste LAN-party op 100Mbit. Later werd dit weekend ook wel WOL 0.25 genoemd :P

Wake-up On LAN 0.5

Niet lang daarna huurden we voor het eerst de blokhut van scouting Bemmel af, waar we een weekendje met ca. 15 man lekker konden lannen. Later werd dit weekend WOL 0.5 gedoopt.

Wake-up On LAN 1

De allereerste echte WOL is gehouden van 29 april tot 1 mei 2002. De locatie was de blokhut van de scouting Elst in Elst. Er waren ca. 35 deelnemers aanwezig. Het netwerk, gesponsord door Gameparty.Net bestond uit 5 3COM 3300 switches, 2 als zaalswitch, en de overige 3 aan elkaar gekoppelde switches vormden de backbone. 400Mbit trunks verzorgden de uplinks. Er was een relaxte filmzaal, een goedkope catering en een slaapzaal. Servers waren aanwezig via de sponsoren van Check It Out Lanparties. HW-Junk sponsorde voor iedere bezoeker een blikje Jolt Cola. Sponsoren: Gameparty.Net, Check-It-Out Lanparties en HW-Junk.

Wake-up On LAN 2

WOL 2 is gehouden van 23 tot 25 augustus 2002. De locatie was wederom de blokhut van de scouting Elst in Elst. Van de 47 ingeschreven deelnemers kwamen er maar 20 opdagen. Ondanks dat was het een geslaagde LAN. Het netwerk was hetzelfde als WOL1. Er was een filmzaal, goedkope catering en een slaapzaal.

Wake up On LAN 3

Wake up On LAN 3 is gehouden van 21 tot 23 december 2002. De locatie was wederom de blokhut van de scouting Elst in Elst. De 46 plaatsen waren al ruim van tevoren gereserveerd en betaald. Het netwerk, wederom gesponsord door Gameparty.Net bestond uit 1x 3COM SuperstackII 3900 als backbone en 2 3COM 3300 tafelswitches. Deze werden met een 1 Gbit glasvezel verbinding verbonden met de backbone, wat zorgde voor een (toen) razendsnel netwerk. Dit is een van de weinige LAN-parties van WOL geweest met een glasvezel netwerk, en de eerste met Gbit uplinks. Er was een filmzaal, een goedkope catering en een slaapzaal. Het was dan ook de succesvolste WOL tot dan toe. Sponsoren: Gameparty.Net.

Wake up On LAN 3.5

Wake up On LAN 3.5 was een kleine, besloten Light versie van Wake up On LAN die gehouden is van 6 tot 7 maart 2003. De locatie was de blokhut van scouting Bemmel. Er waren ca. 15 man aanwezig. We hadden een 48 poorts cisco switch ter beschikking, goed voor een razendsnel netwerk. Een Beamer en een groot scherm zorgden voor het nodige filmvermaak. In de keuken stond een frituur, vrij voor gebruik. Het was een zeer geslaagde, gezellige lan.

Wake up On LAN 4

WOL4 is gehouden van 22-24 December 2003 en was een kleine, gezellige LAN in de blokhut van Scouting Bemmel. De 25 plaatsen waren allemaal binnen no-time bezet. We hadden een dikke 48 poorts cisco switch ter beschikking, en er waren veel FTP servers, inclusief een glasfiber Gbit FTP-server, en een leger gameservers (ja, dat moest toen nog). Een nieuwe beamer, strak geluid (4channel) en een 3x2 meter scherm zorgden voor het nodige filmvermaak. Ook de bekende, cheap WOL catering deed weer goede zaken.

Wake up On LAN 5 - The Outdoor Edition

Na het succes van WOL3 wilden we al een grotere lan plannen. Maar we hebben geen geschikte locatie kunnen vinden. Toen kwam het idee om een Outdoor te organiseren. Een geschikt terrein daarvoor was immers al een keer gevonden. 16-21 augustus 2004 was het zover. Ruimte voor 120 was er. Maar inschrijvingen bleven uit. De teller bleef steken op 22 man. We hebben het toch door laten gaan, en hebben we er met 20 man een ongeloofelijk gezellig week gehad. We hadden een boel servers een een gbit switch, waarmee dit de eerste WOL was met een volledig Gbit netwerk. Sponsoren: HardwareJunk en BAWLS gaming Benelux. Het scouting-terrein in Didam is een aantal jaren daarna nog gebruikt voor een LANparty/vakantie weekje.

Wake up On LAN 6

WOL 6 werd vrij snel na WOL5 gehouden, op 29-31 oktober 2004, wederom in de blokhut van scouting Bemmel. Dit is de eerste WOL in bemmel waar we de hele zaal gebruikt hebben. Hierdoor pasten er 46 deelnemers in de zaal. De slaapruimte verviel dus. We hebben hiervoor buiten een grote legertent opgezet. Alhoewel het wat koud was, heeft deze uitstekend dienst gedaan als slaaptent. Een defecte switch zorgde ervoor dat de helft van de zaal even wat langer moest wachten op netwerk, maar een uur na de opening en het vervangen van de switch draaide alles uitstekend. We hadden 1 48 poorts gbit koper switch en 1 48 poorts 100 mbit switch, die aanelkaar gekoppeld waren met een gbit glasverbinding. Iedereen die dat had kon dus genieten van een volle gbit verbinding :) De trouwe WOL catering zorgde voor de volle maag, een zeer strategisch opgehangen ventilator zorde er zelfs voor dat de frietuurlucht grotendeels werd afgezogen :) De filmzaal was ook weer aawezig, dit keer in de wat kleinere stafruimte, waar ook wat zachte banken stonden.

Bemmel periode

Vanaf dit moment hadden we een tijdje een ritme van "halve" en "hele" wols, waarbij we de halve of de hele zaal gebruikte. WOL 9.5 was de laatste "halve" WOL. Daarna zijn we alleen "hele" WOLs gaan doen met 50-55 plaatsen, en dit 2 keer per jaar: een voorjaarseditie in mei en een najaarseditie in oktober. Deze formule gebruiken we vandaag de dag nog steeds.

Vanaf WOL9 zijn we ons eigen inschrijfsysteem gaan gebruiken. Tot die tijd hebben we altijd het Gameparty inschrijfsysteem gebruikt. In het begin hadden we ook gameparty webhosting en een forum van Gameparty. Daar zijn we al vrij snel vanaf gestapt.

Vanaf WOL 13 zijn we begonnen met de aanschaf van eigen netwerkapparatuur. We zijn begonnen met 2 switches, op moment van schrijven hebben we er 4 plus een paar reserve.

Tot WOL 17 boden we slaapruimte aan in de vorm van een legertent. Bezoekers mochten altijd al eigen tentjes opzetten rond de blokhut, maar voor de "tentlozen" bood de legertent uitkomst. Vanaf WOL 17 zijn we gestopt met het aanbieden van deze service, omdat de blokhut de legertent had verkocht, en we alternatieven te duur vonden. Bezoekers moeten tegenwoordig dus zelf een tentje meenemen, of elders een slaapplaats regelen.

Brand Bemmel

In september 2010 is een een keukenbrand geweest in de blokhut van scouting Bemmel. Dat zorgde ervoor dat WOL 18 afgelast moest worden. Door onze community werd er met onze hulp snel een alternatieve LAN-party opgezet, in de blokhut van scouting Elst. De naam werd WTX (WOL, Team 't gooi, X-Life). Deze "Elst-revisit" beviel zo goed, dat vanuit de origanisatie het idee ontstond om weer een WOL in Elst te organiseren. Het heeft echter nog een paar jaar geduurt voordat het zover was.

Wake up On LAN 23

Het kwam eigenlijk door een foutje in de verhuurplanning van scouting Bemmel, maar de blokhut bleek niet beschikbaar te zijn in oktober 2013, voor onze najaarseditie. We besloten daarom om ons Elst idee weer leven te geven, en een afwijkende nieuwjaarseditie te organiseren op 3,4,5 januari 2014 in de blokhut van scouting Elst. In Elst zijn er een paar dingen anders, zo zijn er maar 40 plaatsen ipv. 55, er is een aparte ruimte om te slapen en een aparte ruimte als filmzaal. Maar voor de rest is het gewoon dezelfde WOL zoals altijd. Een ander klein nadeeltje was dat Elst een langzamere internetverbinding heeft (8 mbit), terwijl Bemmel al een upgrade heeft gehad naar 40/4.

Elst - Bemmel roulering

WOL 24 werd weer in Bemmel gehouden, en WOL 25 weer in Elst, deze keer gewoon weer in oktober. Een nieuw vast patroon is ontstaan.

Coronacrisis

Net zoals elk ander evenement, klein en groot, heeft WOL ook last gehad van de coronacrisis. Er werden in totaal 3 edities afgelast: de voor- en najaarseditie in 2020, en de voorjaarseditie van 2021 . WOL 36 vond uiteindelijk plaats van 22 t/m 24 oktober 2021 in Elst. Op dit evenement is de Coronacheck app van de rijksoverheid gebruikt, om mensen te controleren op hun corona toegangsbewijs. Verder waren er gelukkig geen aanvullende maatregelen nodig. Dit is de enige WOL geweest met coronamaatregelen.